18 d’abr. 2014

Rubiols

Avui vos duim la nostra recepta dels rubiols.
Hoy os traemos nuestra recepta de los rubioles mallorquines. 

DSC00525 

 
Després de pensar-ho molt he decidit que algunes entrades les faré bilingües: en català i en castellà. En un principi volia que el meu bloc estigués escrit en la meva llengua, en català, però he pensat que utilitzant les dues per ventura donarem a conèixer receptes típiques de Mallorca a altres indrets.
Perquè sí, els cupcakes, els pastissos de fondant, les coques de formatge americanes... tot això és molt bo però... la nostra cuina és tant bona o més que tots aquests dolços que estan de moda, només fa falta donar-los a coneixer al món!
Después de pensarlo mucho he decidido que algunas entradas las escribiré en castellano y en catalán. Desde el principio quería escribir mi blog en mi lengua, en catalán (por diversos motivos que algún día explicaré), pero he pensado que si utilizo las dos, probablemente daremos a conocer recetas típicas de Mallorca en otros lugares.
Porque sí, porque los cupcakes, las tartas fondant, las tartas de queso americanas... todo esto está muy bueno pero.... nuestra cocina es tan buena o más que todos estos dulces que están tan de moda hoy en día. Sólo hace falta darlos a conocer al mundo!

Bé, dit això començam amb la recepta d'avui.
Bueno, después de todo ésto, empezamos con la receta de hoy.

DSC00528

Ens trobam de ple en Pasqua, això vol dir que a Mallorca és temps de panades, cocarrois, rubiols i crespells. Aquests dies, les famílies ens reunim per preparar aquests menjars típics d'aquesta època de l'any i menjar-ne tots plegats.
Nos encontramos de lleno en Pascua, ésto quiere decir que en Mallorca es tiempo de panades, cocarrois, rubiols y crespells. Durante estos días, las familias nos reunimos para preparar estas recetas tan típicas de esta época del año y después degustarlas todos juntos.

Jo vos vull compartir la recepta dels rubiols que hem fet tota la vida a ca nostra. Segur que de receptes de rubiols n'hi ha tantes com de famílies que en fan, però aquesta és la que ens agrada a nosaltres.
Hoy me gustaría compartir la receta de los rubiols que hemos hecho toda la vida en casa. Seguramente habrá tantas recetas de rubiols como familias que los hacen, pero ésta es la que nos gusta a nosotros.

Els rubiols són uns dolços amb forma de mitja lluna, fets amb una pasta prima i es farceixen tradicionalment de brossat, confitura, cabell d'àngel, crema o xocolata (encara que segur que hi ha més variants).
Los rubiols son unos dulces con forma de media luna, hechos con una pasta fina y que tradicionalmente se rellenan de requesón, mermelada, cabello de ángel, crema o chocolate (aunque seguro que encontramos más variantes).

PicMonkey Collage

INGREDIENTS
Per a la pasta (surt bastant quantitat, encara que dependrà de la mida que els faceu).
- 400gr de saïm.
- 4 vermells d'ou.
- 1 tassa de suc de taronja.
- 1 tassa d'oli d'oliva suau.
- 1 tassa de llet.
- 100gr de sucre.
- 1kg de farina fluixa o de rebosteria (més o manco).

Para la pasta (sale bastante cantidad, aunque dependerá de la medida que los hagáis).
- 400gr de manteca de cerdo.
- 4 yemas de huevo.
- 1 taza de zumo de naranja natural.
- 1 taza de aceite de oliva suave.
- 1 taza de leche.
- 100gr de azúcar.
- 1kg de harina floja o de repostería (más o menos).

Per al farciment de brossat:
- 500gr de brossat.
- La ratlladura de la pell d'una llimona grossa.
- Dues o tres cullerades de sucre.
- Una o dues culleradetes de canyella en pols.

Para el relleno de requesón:
- 500gr de requesón.
- La ralladura de la piel de un limón grande.
- Dos o tres cucharadas de azúcar.
- Una o dos cucharaditas de canela en polvo.

Altres farciments:
- Confitura a posta per rubiols o espessa: de maduixa, d'albercoc...
- Cabell d'àngel.
- Crema de xocolata o Nocilla.
- Preparat per flam (sempre hem utilitzat el flam "Potax" però segurament hi ha altres alternatives).

Otros rellenos: 
- Mermelada a posta para rubioles o espesa: de fresas, albaricoque...
- Cabello de ángel.
- Crema de chocolate o Nocilla.
- Preparado para flan (normalmente se utiliza el preparado de flan "Potax" aunque seguramente haya otras alternativas).

COM FEIM LA PASTA?
¿CÓMO HACEMOS LA PASTA?

1. Ficam tots els ingredients (menys la farina) dins un bol gros i els pastam bé. Ho podem fer a mà o amb un robot de cuina.
1. Ponemos todos los ingredientes (menos la harina) dentro de un bol grande y lo mezclamos bien. Lo podemos hacer a mano o en una amasadora, robot de cocina...
2. A poc a poc anam afegint la farina i pastam bé. Vos ha de quedar una pasta consistent però flexible.
2. Vamos añadiendo la harina poco a poco y mezclando bien. Debe quedar una masa consistente pero flexible.
3. A mi m'agrada ficar-a uns minuts dins la gelera perquè sigui més fàcil de manejar, així evit que se rompi i s'aferri molt menys.
3. A mi me gusta meter la masa unos minutos dentro de la nevera para que sea más manejable, así evito que se rompa y que se pegue.

COM FEIM ELS RUBIOLS?
¿CÓMO HACEMOS LOS RUBIOLS?

1. Estiram la pasta bastant primeta però pensant que no s'ha de rompre. Si voleu podeu escampar un poquet de farina per damunt la taula perquè no s'aferri, encara que jo no ho faig.
1. Estiramos con un rodillo la pasta bastante finita pero pensando que no se debe de romper. Si queréis podéis espolvorear un poco de haria encima de la encimera para que no se pegue, aunque yo no lo hago.
2. Tallam la forma del rubiol amb un tallador rodó més gros o més petit depenent de la mida que volgueu que vos surtin els vostros rubiols.
2. Cortamos la forma del rubiol con un cortador redondo, más grande o más pequeño, dependiendo de la medida que queramos que nos salgan nuestros rubiols.
3. Un pic que tenguem la pasta tallada de forma rodona, a mi m'agrada desferrar-la de damunt la taula, així evitarem que se'ns rompi el rubiol un pic estigui llest.
3. Una vez que tengamos la pasta cortada, a mi me gusta despegarla de encima de la encimera. De esta manera evitaremos que se nos rompa el rubiol una vez lo tengamos terminado.
4. Ara el podrem farcir d'allò que ens agradi més. Posarem en el centre una quantitat del farciment que volquem però tenint en compte que no ha de ser massa (se sortiria quan el tanquem) o massa poc (volem menjar farciment! no només pasta! ;P).
4. Ahora lo rellenaremos de lo que más nos guste. Pondremos en el centro la cantidad que queramos de relleno, aunque debemos tener en cuenta que no tiene que ser demasiado (ya que se saldria cuando lo cerremos) ni demasiado poco (no sólo queremos comer pasta, queremos comer relleno!!).
5. Per acabar el tancarem sobre ell mateix posant un cantó damunt l'altra (en forma de mitja lluna). I perquè quedi ben tancant i no surti podem fer diverses decoracions: ho pitjarem amb una forqueta, amb el dit...
5. Para terminar lo cerraremos sobre él mismo, es decir, pegaremos un lado sobre el lado contrario (haciendo una forma de media luna) y lo sellaremos bien apretándolo con los dedos, con un tenedor...
6. Quan ja tenguem una llauna llesta la podem enfornar-los a 180º durant uns 30 o 40 minuts (fins que agafin un color daurat.
6. Cuando tengamos una bandeja de horno llena, los hornearemos a 180º durante unos 30 o 40 minutos. El tiempo de horneado dependerá del tamaño que los hayáis hecho así que debéis vigilarlos hasta que adquieran un tono dorado como el que podéis ver en las fotos. 
7. Per consumir-los esperarem a que refredin un poc i escamparem un poc de sucre en pols per damunt si volem (noltros no ho solem fer).
7. Esperaremos a que se enfríen un poco antes de consumirlos y si queremos, podemos espolvorear un poco de azúcar glass por encima (nosotros no lo solemos hacer).

* Si aquest cap de setmana torn a fer rubiols intentaré fer un "pas a pas" amb fotos ;D
* Si este fin de se semana vuelvo a hacer rubioles intentaré hacer un "paso a paso" con fotos ;D

Bon profit!
Xis 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada